niedziela, 1 kwietnia 2012

Szyszki z ryżu prażonego

Każdy z nas pamięta smak szyszek z lat dziecięcych.
Najwyższa pora aby go sobie przypomnieć.


SKŁADNIKI:
   
  • 50 dkg krówek
  • 200 g ryżu prażonego
  • 1 kostka masła lub margaryny(Kasia) 
  • 2 łyżki kakao 
 PRZYGOTOWANIE:

W garnku roztopić masło , dodać krówki i mieszać do ich rozpuszczenia ( krówki można pokroić na mniejsze kawałki szybciej się roztopią) , dodać kakao i wymieszać ,wsypać ryż i ponownie dokładnie wymieszać. Zdejmujemy garnek z pieca i z powstałej masy  formujemy szyszki. 
 (UWAGA! chwile czekamy aby masa trochę ostygła. )
Układamy szyszki na talerz i wkładamy do lodówki po paru minutach możemy zachwycać się smakiem z dzieciństwa.
SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz